Kapsamlı Web Yazılım : Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan ve donanım dışındaki tüm şeyleri ifade eder. Aynı tanımı internet için de kullanabiliriz. Dolayısıyla web üzerinde yer almış olan yazılımsal tüm materyal ve içerikler, web yazılım kavramını ifade etmektedir. İnternet iki şekilde işlemektedir. Kullanıcıların görebildiği kısım, yazılımcılar tarafından anlaşılabilir bir arayüz olarak tasarlanır ve kullanıcıların hizmetine sunulur. Sunucularda oluşturulan ve kullanıcılara ileten asıl beyin yazılım ise kodlama dilleri ile oluşturulan kısımdır.
Kodlama ise tüm bilgisayar işlemlerinde olduğu gibi, programlama dilleri tarafından gerçekleştirilir. Tıpkı bilgisayarın anladığı dil olan 0 ve 1 rakamlarında olduğu gibi. Kodlamada 0 ve 1 rakamları kullanıcının anlayacağı şekle büründürülür. Bu da kodlama dilleri ve yazılımları sayesinde olur. Yani bilgisayar ile aramızdaki iletişim vasıtası, kodlama yazılımlarıdır. Web üzerinde de aynı programlar kullanılır. Bu programlar:
Web Yazılım Dilleri Nelerdir?
.Net, PHP, JavaScript, Flash benzeri web tabanlı olabilen yazılımlar: HTML yardımı ile hazırlanmış web sayfalarına zengin içerikler ve özellikler sağlamak için kullanılan yazılım dilleridir. Web yazılımın asıl beyni HTML tabanlı yazılımlardır. Bu tür yapılacak olan yazılımlar genelde, kullanıcıların internet siteleri ile daha fazla trafik ve etkileşim sağlanmasını amaçlarlar.
Bu yazılımların işlevleri sayesinde, internet tabanlı alışveriş yapmak, görüş ve öneri bildirmek, hatta site sahibinin izin verdiği ölçüde içerik eklemek mümkün hale gelmiştir.
HTML Dili: Kullanımı oldukça kolaydır. Web sitesi tasarımı yapan kişilerin, sitede yapmak istedikleri her şeyi yapabilmelerini sağlar. Sayfaların birbirine bağlanabilmesi, görsel ve yazınsal içeriklerin web sayfasında olması gereken yere konumlandırılması gibi işlemlerin yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda HTML, arama motorlarına hazırlanmış olan site hakkında bilgiler gönderir.
Web Tabanlı Yazılımlar
İnternet üzerinden hizmet veren ağ bağlantıları ile sağlanan yazılımlardır. Şu anki zamanımızı yani günümüzü baz alırsak bilgisayar tabanlı yazılımlar yerine, web tabanlı yazılımlar tercih edilmektedir. Nedeni ise web tabanlı yazılımların her yerde değişiklik yapılmasına izin vermesi ve kullanımının pratik olmasıdır. Web tabanlı yazılımlarda genel olarak tüm işi internet üzerinde bulunan sunucu gerçekleştirir. Kullanıcı ise yalnızca küçük bir kod parçası ile sunucuya dahil olmaktadır. Web tabanlı yazılımlarda haberleşmek için HTTP protokolünden yararlanırlar.
Web Sitesi Yazılımı Nasıl Yapılır?
Web sitesi tasarımının kodlama ile yapılması, sitenin daha sağlam temelli olması ve sonradan yapılacak olan değişikliklerin daha kolay yapılması açısından önemlidir. Web sitesi yazılımı asıl görevi, site tasarımında kodlama dillerinin kullanılmasıdır. Dünya üzerinde HTML ve CSS tarzı kodlama dilleri fazlasıyla yaygın olarak site tasarımında kullanılır.
Yüksek seviyede bir web sitesi tasarımı yapacaksanız, Jquery ve Javascript kodlama dillerini de bilmeniz gerekiyor.
Bütün bu yazılım dillerinde kodlama yaparken, internet sitesinin SEO uyumlu olmasına ve mobil versiyonlarının da hazırlanmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca yönetim panelinin de titizlikle hazırlanması gerekiyor. Web sitesi yazarken, her kod satırının sonuna, kodun ne iş için kullanılacağının yazılması gerekiyor.
Eğer böyle yapılırsa, web tasarımını geliştirecek kişiler için de kolaylık sağlanmış olur.
Görsel içeriklerin web sitesinde kolaylıkla kullanılabilmesi için CSS kodlama dili ile hazırlanması gerekir. Görsel materyallerin nerede nasıl kullanılacağı, bu kodlama dili ile mümkün olmaktadır.
Yönetim paneli çoğunlukla, PHP kodlama dili ile hazırlanır. Güvenlik temeli kuvvetli olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilir. Açık kaynaklı kodlar içerir ve geliştirilebilir özelliklere sahiptir.
Tüm kodlama işlemlerini tamamladıktan sonra, en son aşama web sitesinin yayınlanmasıdır. Yayınlanma aşamasının oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz.
Web Yazılım Geliştirme
İşletmelerin ihtiyacı olan site özellikleri farklıdır. Nedeni ise işletmelerin faaliyet alanlarının farklı olmasıdır. İhtiyaca yönelik olarak çözüm üretebilmek adına, farklı site tasarımlarının yapılması gerekir. Web yazılımını geliştirebilmek ise farklı sitelerin hazırlanması için gereken bir ekipmandır.
Kodlama sistemi ile hazırlanan web sitelerine, yine kodlama sistemi ile bazı özelliklerin eklenmesi işlemidir. İnternet siteleriniz için yapılabilecek değişikleri, kapsamlı web yazılım geliştirme hizmeti veren firmalar yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz. Yazılım geliştirme için mutlaka profesyonel firmalardan yardım almalısınız. Nedeni ise işe tam olarak hakim olmayan kişiler, sitenin kod yapısını bozabilir ve siteyi kullanılmaz hale getirebilirler.
Web Mobil Yazılım
Günümüzde insanlar zamanlarının en az 2 saatini cep telefonu başında geçiriyorlar. Bu durum size fırsat yaratıyor, cep telefonlarında aktif olmanın ve reklam vermenin önemini artırmıştır. Artık firmaların birçoğu mobil telefonlarda ve tabletlerde de görünür olmak için para harcıyorlar.
Bu yüzden, mobil uygulama geliştirme sektörü gün geçtikçe daha da büyüme potansiyeli sergiliyor.
Mobil yazılım sistemi ile internet sitesinin mobil uyumlu olabilmesi arasında fark var. Şöyle ki: internet sitesinin mobil uyumlu olması, sitenin cep telefonu ve tabletlerde de görünebilmesini sağlıyor.
Mobil yazılım ise firmanın yaptırdığı ve internet sitesinden hariç olmak üzere, kullanıcılarla iletişime geçtiği ayrı bir program olarak yer alıyor.
Android işletim sisteminde mobil uygulama kodlayabilmek için EClipse ve Android Studio gibi programların kullanılması gerekiyor. Apple firmasına ait işletim sistemi olan iOS’da mobil uygulama hazırlayabilmek için ise XCode isimli programın bilinmesi gerekiyor. Bu programların bize sağladığı yardımla hazırlanan mobil uygulamalar, Google Play ve Apple Store başvuruları yapılarak yayına alınıyor.
Apple Store ise uygulamaları yayınlama kısmında fazlasıyla katı kurallara sahip. Bu yüzden Apple Store içerisinde çok daha az uygulama yer alırken, Google Play üzerinde daha fazla uygulama görüyoruz. Üstelik Google Play mağazasında yer alan uygulamaların birçoğuna ücretsiz olarak sahip olabiliyorsunuz.
Web Yazılım Free olarak mı yoksa Web Yazılım Şirketleri mi?
Freelance olarak hizmet veren kişilerle çalışmak kolay ve daha az maliyetli görünse de, aslında durum hiç de öyle değildir. Nedeni ise Freelance olarak çalışan kişinin yalnızca sizin işinizi değil, başkalarının işini de alması ve zamanı çoğu zaman verimli kullanamamasıdır. Çoğu zaman yaşanan gecikmelerin ve sorunların kaynağında bu durum yatmaktadır. Üstelik Freelance olarak çalışan kişiler ile sözleşme yapamazsınız ve gider olarak kullanabileceğini fatura gibi belgeler de alamazsınız. Ciddi bir sorun karşısında işinizi yarım bırakma gibi riskler de mevcuttur.
Herhangi profesyonel ve kapsamlı web yazılım firması ile çalışmanız olduğunda, sözleşme yaparsınız ve işiniz artık firmanın güvencesi altındadır. Üstelik gider olarak gösterebileceğiniz fatura alma da cabasıdır. Yani ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorun yaşandığında, sözleşme fatura ile zararınızı giderebilirsiniz.
Üstelik profesyonel bir web yazılım firması ile sorun yaşama riskiniz neredeyse yok denecek kadar azdır. Birçok yazılım firması, bünyesinde profesyonel yazılım uzmanı çalıştırır. Yani işinizle bir kişi değil, birden fazla kişi uğraşır ve kısa sürede işi size teslim ederler.
Web Yazılım Uzmanlığı Nedir? Web Yazılım Uzmanı Ne İş Yapar?
Kapsamlı web yazılım uzmanı nedir; Web sitesi tasarımında, kodlama dillerini kullanabilen kişilere verilen isimdir. Web yazılım uzmanlığı günümüzde giderek önem kazanmaktadır. Yapılabilecek en zor işlerden bir tanesi olduğunu belirtelim. Kod yazmak büyük bir sabır işidir ve kod yazan kişinin aynı zamanda meraklı ve araştırmacı bir yapıya sahip olması gerekir. Peki ama web yazılım uzmanı neler yapar? Gelin maddeler halinde web yazılım uzmanının görevlerini sıralayalım:
Bunun gibi sizlere aktarabileceğimiz yüzlerce içerik sitemizin blog kısmında mevcut hiç vakit kaybetmeden giriş yapın.Ve aklınza takılan ne varsa giderin kesinlikle pişman olmayacaksınız.